Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
 
Read More
2017-11-18

17年11月17日 社區人大

「無言的吶喊」

(主持:歐陽雁航 Klins,黃英偉Andrew)

香港動物保護政策,遠遠落後於其他發達國家,執法不力,條例過時,令虐待動物案件越見肆虐;政策的僵化,使不少尚為健康的動物,遭到人道毀滅,生靈塗炭;無良的主人,將寵物遺棄,令牠們流離失所。 今集,主持人誠邀大家一齊 phone in 一齊傾及討論香港對動物保護的發展。

1573
 
Read More
2017-11-13

17年11月10日 社區人大

「你有說話未曾講」

(主持:歐陽雁航 Klins,盧俊宇 Cary)

近日滿城新聞,「國歌法」,「一地兩檢」,「朱經緯事件」……

一個又一個的大話,香港人又怎能默不作聲。

今日,誠邀大家一齊 phone in 一齊「是其是,非其非」。

1567
 
Read More
2017-11-04

17年11月03日 社區人大

《黃子華話:我覺得講得出『我好鍾意返工』 呢句說話嘅人,一定係鬼上身。》

有無發現星期日夜晚通常咩帖最多人讚好? 就係“聽日係星期一啊”嘅帖。 有無諗過點解人人都咁厭倦返工? 有無諗過咩係工作? 有無諗過返工除咗錢,仲可以為啲咩? 可以做到自己中意, 又賺到錢嘅工作固然係好好嘅事。 但呢個世界上, 幸運兒真係少之又少, 不過我地可唔可以退一步諗下, 其實我地可否係生存嘅同時, 發展一下自己感興趣嘅事情呢? 有無諗過點解要咁麻煩, 係假期攰到只想係屋企訓足全日, 仲要折騰自己去搵(做)興趣呢樣野呢? 當你搵到嗰陣, 咪會知答案咯。 係廢話架啦, 因為呢啲唔係用嚟講, 係要嚟感受嘅。

1558
 
Read More
2017-10-27

17年10月27日 社區人大

《本集內容》 香港一直被很多人視爲文化沙漠,沒有文藝培養氣息,更有些人認爲香港社區中人與人之間的冷漠都是因此而起,科技與金錢亦使情況更加惡化。

縱雖如此,有小店們仍默默地低抗社區的冷漠,透過社區共享及文化共生等的活動來增加社區中人與人的團結;今次邀請到其中一間小店的店長受訪,細說店裏店外的人、事、物。

(節目主持人:Andrew)

受邀嘉賓: (樂活書緣 – 鄭偉謙)

1549
Radio Live
Loop Sidebar Right